BLOG: samen stappen maken op MVB-gebied

Sinds 1 juli 2021 werkt Ahold Delhaize Pensioen samen met Achmea Investment Management (Achmea IM) als haar nieuwe fiduciair manager. Achmea IM helpt ons onder andere met het waarmaken van onze ambitie op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Vicky van Heck is adviseur Maatschappelijk Verantwoord Beleggen bij Achmea IM en schreef een blog over het eerste halfjaar van onze samenwerking.

3 minuten leestijd

‘Energiek’ en ‘vooruit willen’ schieten me als eerste te binnen als ik onze samenwerking met Ahold Delhaize Pensioen moet omschrijven. Hun ambitie om stappen te maken op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) delen wij bij Achmea IM. Tel hierbij op dat de deelnemers van het pensioenfonds een belangrijke rol spelen bij het kiezen van de focusthema’s, en het vertrouwen in elkaar, dan hebben we het over een samenwerking waar ik enorm blij van word.

Sinds 2021 beheren wij de beleggingen van Ahold Delhaize Pensioen met als doel te zorgen voor een goed pensioen in een leefbare wereld. Een doelstelling waar ik als MVB-adviseur bij help. Vanaf de start ben ik direct betrokken geweest bij deze samenwerking. Dat begon eigenlijk al voordat we de beleggingen beheerden. Het eerste urgente onderwerp was wetgeving. Vanuit de EU was er nieuwe wetgeving die meer openheid vraagt over wat pensioenfondsen doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Ik had me daar al in verdiept en kon deze kennis meteen inzetten. Het was bovendien een mooie kennismaking met hun pragmatische manier van werken. Wat nodig is, wordt aangepakt en daar wordt snel over besloten. De teksten stonden binnen een week op de website van het pensioenfonds.

' Vanaf de start ben ik direct betrokken geweest bij deze samenwerking' .

Vicky van Heck

De rol van deelnemers waar ik het eerder al over had, viel me ook meteen op. Zo zijn deelnemers van Ahold Delhaize Pensioen erbij betrokken om klimaat- en voedseloplossingen als belangrijkste thema’s aan te merken om stappen in te zetten. In de beleggingen, maar vooral in de echte wereld. Zo kijken wij er ook naar bij Achmea IM: via onze beleggingen zetten wij ons in voor een duurzamere en leefbare wereld voor toekomstige generaties. Onze samenwerking zie ik dan ook als tweerichtingsverkeer: we leren van elkaar en stimuleren elkaar. Zo kijken we samen hoe we een stap verder kunnen gaan, bijvoorbeeld om investeringen te doen in bedrijven die bijdragen aan innovatieve oplossingen voor duurzame voedselproductie.

De link en wisselwerking tussen het pensioenfonds en Ahold Delhaize, en in Nederland Albert Heijn, vind ik erg interessant. Zo inspireert Albert Heijn ons met de duurzame stappen die zij al nemen en kijken we hoe we dat verder kunnen brengen binnen de beleggingen van het pensioenfonds. Ik ben trots op wat we in het afgelopen jaar samen hebben bereikt. Er staat een stevige basis voor de uitvoering van het MVB-beleid. Klimaatambities zijn helder, Ahold Delhaize Pensioen gaat het gesprek aan met ondernemingen en sluiten ondernemingen uit die niet passen bij de duurzame visie. Ik kijk er naar uit om komend jaar samen met het pensioenfonds nóg meer stappen te zetten op MVB-gebied en onze duurzame impact te vergroten.

Vicky van Heck is Adviseur Maatschappelijk Verantwoord Beleggen bij Achmea Investment Management. Ze heeft inmiddels al 13 jaar ervaring opgebouwd in de sector. Haar lijfspreuk is : “Happiness is only real when shared”. En haar duurzame lifehack: minder, maar beter.

Vicky van Heck