Dat begon met de inval van Rusland in Oekraïne, een verschrikkelijke oorlog aan de grens van de Europese Unie met veel menselijk leed, die nog steeds voortduurt. Door deze inval raakten de beurzen in een behoorlijke dip. En daalde de waarde van onze aandelen. Tegelijkertijd kregen we te maken met enorme inflatie, die veroorzaakt werd door de stijging van de energieprijzen. En exact in die periode liep de rente op, voor het eerst in jaren.
Als pensioenfondsbestuur houden wij rekening met allerlei economische modellen. Wat kan er gebeuren? En wat is het effect daarvan op ons pensioenfonds? Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden? We hebben gekeken naar 10.000 verschillende scenario’s. Dat dit scenario dan werkelijkheid wordt, wie houdt daar nu echt rekening mee? Het is een ongekend scenario. Ook omdat het economisch niet alleen maar kommer en kwel is. Er is weinig werkloosheid en er is economische groei. Dat is prachtig, maar in deze omstandigheden ook bijzonder.
Bestuursvoorzitter Ernst Jan Boers‘Ik ben blij dat we voor het eerst in lange tijd konden indexeren’
Ik ben blij dat we in 2022 de pensioenen voor het eerst in lange tijd konden indexeren. Dat is niet alleen goed nieuws voor gepensioneerden, maar ook voor mensen die pensioen opbouwen. Ook hun pensioenaanspraken gaan omhoog. Dat we konden indexeren terwijl onze beleggingsresultaten tegenvielen en ons vermogen kleiner werd, is bijzonder. Dat komt door de gestegen rente. Daardoor zijn onze verplichtingen ook afgenomen en al met al ging onze dekkingsgraad omhoog. We hebben zoveel mogelijk geïndexeerd als binnen de regelgeving mogelijk is. Helaas is dat niet voldoende om de inflatie goed te maken.
Dat onze financiële positie goed is, maakt het waarschijnlijker dat wij goed kunnen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Eind 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met de Wet toekomst pensioenen. Deze wet maakt pensioen toekomstbestendig. Het sluit beter aan bij de huidige tijd van veel en snelle veranderingen. Alle pensioenfondsen moeten overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat wordt een ongekende transitie. In heel Nederland gaat er straks in totaal zo’n 1500 miljard euro van het ene pensioenstelsel naar het andere. Simpel gezegd beleggen we nu in één grote pot en heeft een deelnemer een aanspraak, terwijl we in het nieuwe stelsel zichtbaar maken hoe de individuele pensioenpotjes eruitzien. Dat hoeft niet te betekenen dat de pensioenuitkering in de basis anders wordt, maar het systeem is wel anders. Het komende jaar maken de werkgever en de Centrale Ondernemingsraad hier afspraken over. Met die afspraken gaat het pensioenfondsbestuur aan de slag. We maken een transitieplan en kijken hoe we op een evenwichtige manier kunnen overstappen naar het nieuwe stelsel. Evenwichtig betekent dat we rekening houden met de belangen van iedereen. Het wordt een gigantische operatie. Ook dat is ongekend.
Naast de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel vindt er transitie plaats naar duurzaam beleggen. De wetgever stelt hier eisen aan en de maatschappij vraagt erom. Ik vind het belangrijk om te weten hoe deelnemers en gepensioneerden hiernaar kijken. Hier hebben we in 2022 onderzoek naar gedaan. Want de manier waarop jij kijkt naar duurzaam beleggen, heeft ook invloed op hoe onze beleggingsportefeuille er straks uitziet.
We leven in een turbulente tijd en we hebben een jaar met belangrijke gebeurtenissen achter de rug. Ik kijk optimistisch naar 2023 en de jaren daarna. Als pensioenfonds proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de veranderingen die nog komen.
Ernst Jan Boers
Bestuursvoorzitter Ahold Delhaize Pensioen
Bestuursvoorzitter Ernst Jan Boers‘De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel is een enorme operatie’